Tradycyjna kuchnia grecka

Być może, kuchnia wywodząca się z Grecji na pierwszy rzut oka, wydaje się być egzotyczna. Wielu jednak nawet nie zdaje sobie sprawy ile potraw lub dodatków do nich, które używamy na co dzień, wywodzi się właśnie z tego kraju. Kuchnia grecka smakuje niemal każdemu. Ogólnie rzecz biorąc, kuchnia z tej części świata, uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Kuchnia każdego kraju, także kuchnia grecka posiada swoje charakterystyczne cechy, oraz dodatki, chętnie używane do wykonania potraw.

Wszystko co jest najchętniej stosowane przez greckich kucharzy, dojrzewa w słońcu. Nie ma się czemu dziwić, Grecja to bardzo słoneczny kraj. Wszystkie uprawiane tam jarzyny oraz owoce, nabierają smaku, dzięki ciepłym promieniom słońca. Kuchnia grecka obfituje także w ogromną ilość ziół oraz różnych przypraw. Morze, dla odmiany zaopatrzą ludzi w wszystkie swoje dobrodziejstwa, jakimi są ryby, krewetki, małże oraz ośmiornice. Od niepamiętnych czasów Grecy, prócz uprawy warzy, owoców oraz ziół zajmowali się także hodowlą owiec. Dzięki nim w greckiej kuchni nie brakuje serów i innych produktów uzyskiwanych z owczego mleka.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Wikipedia.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *