Greckie wino

Wina greckie są szeroko znane niemal na całym świecie. Nie są uważane za wina najlepszych gatunków, ale ich smak znakomicie współgra z potrawami tradycyjnej kuchni greckiej. W zasadzie wina sprzedawane na terenie całej Grecji, pochodzą z własnych produkcji. Zdecydowanie najłatwiej dostać alkohol trzy, pięcio lub siedmioletni. Nawet barwy poszczególnych gatunków są odmienne od tych znanych nam za co dzień. Wina czerwone mają barwę brunatna i właściwie w smaku nawet nie przypominają wina.

Przed podaniem należy je koniecznie schłodzić gdyż mają one cierpki, dla niektórych nawet nieprzyjemny smak. Smakosze, twierdza że wina greckie, zwłaszcza czerwone doskonale nadają się na wino grzane. Białe wino greckie, uważane jest za znacznie bardziej wykwintne i smacznie niż wino czerwone. Najczęściej dostępne są w wersji półwytrawnej, odznaczającej się niezwykła jak na wino lekkością. W wielu domach wino białe, po wcześniejszym schłodzeniu, podaje się jako napój orzeźwiający. Ogólnie rzecz biorąc zdania na temat win greckich są bardzo podzielone, dla tego też warto sobie wyrobić osobiste zdanie, kosztując tego alkoholu w wydaniu greckim.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *