Grecki posiłek

Tradycyjna kuchnia grecka to nie tylko potrawy, ale również sposób i kolejność ich podawania. W pierwszej kolejności podawane są przekąski, które stanowi pieczywo, różnego rodzaju pasty oraz sery. Kolejna na stół zostają wnoszone przystawki, których zadaniem jest pobudzenie apetytu oraz przygotowanie kubków smakowych na kolejne doznania. Kuchnia grecka bywa dosyć pikantna, zasada ta tyczy się zwłaszcza przystawek. Następne w kolejności najczęściej znajdują się różnego rodzaju sałatki, w tym także bardzo powszechna w Polsce, sałatka grecka.

Przyrządza się ją z świeżych warzyw, oliwy oraz fety. Sałatki, bardzo często podawane są na osobnych półmiskach do potraw mięsnych bądź rybnych. W ramach lekkiego posiłku jaki kuchnia grecka proponuje na obiad, sałatki tego typu podawane są wraz z chlebem. Duża rolę na greckim stole odgrywa także pieczywo. Mogą to być specjalne placki zwane pites, lub zwyczajny, świeży chleb. Na straganach z jedzeniem, niezwykle popularne są pites, sprzedawane wraz z różnymi rodzajami sosów lub farszów.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Wikipedia.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *